Ontstaan

De Ragdoll is een zogenaamd hybrideras. Dit wil zeggen dat het is ontstaan uit verschillende andere kattenrassen. Begin jaren ‘60 leende Ann Baker een witte angora-achtige poes van haar buren om te gebruiken in haar fokprogramma. Deze poes, Josephine genaamd, had eerder een auto-ongeluk overleefd. De kittens die na het herstel van Josephine geboren werden, waren heel anders van karakter dan de kittens van voor het ongeluk. Deze kittens waren lief en erg speels en lieten zich helemaal slap hangen als ze opgepakt werden. Ze lieten zich oppakken als een lappenpop. De naam Ragdoll, wat letterlijk lappenpop betekent, was geboren. Van hieruit werd het ras verder doorontwikkeld door Ann Baker met Josephine als oermoeder.

 

Uiterlijk

De Ragdoll is een grote, gespierde en grof gebouwde kat. Het ras behoort tot de grote kattenrassen. Het gewicht van een volwassen poes ligt tussen de 3 en 5 kilo terwijl een volwassen kater 5 tot 8 kilo weegt.

De Ragdoll behoort tot de point katten. Dit wil zeggen dat de uiteinden of points donkerder van kleur zijn dan de rest van het lichaam. De ragdoll heeft prachtige blauwe ogen.

De traditionele kleuren van de Ragdoll zijn seal en blue, choc en lilac. Ook de kleur rood en crème komen voor bij de Ragdoll evenals de daarvan afgeleide tortie oftewel 3 kleur. Al deze kleuren kunnen voorkomen in een tabby patroon.

De Ragdoll komt voor in 3 variëteiten; colorpoint, mitted en bicolor.

De colorpoint ragdoll is de meest gekleurde variëteit met donkerdere pootjes, staart, masker en oren.

Ook de mitted ragdoll heeft donkere points maar heeft witte laarsjes aan de achterpoten en mittens (wanten) aan de voorpoten.  De kin en borst van een mitted zijn wit en er loopt een witte streep over de buik vanaf de kin tot aan de staart.

De bicolor ragdoll tenslotte heeft een omgekeerde witte ‘V’ op het masker. De oren en de staart zijn donker gekleurd terwijl de pootjes, kin, borst en buik wit zijn.

Het rugdek van een seal is crème tot licht bruin. Dat van een blue is grijsblauw. De points zijn respectievelijk donkerbruin en donkergrijs.

 

Vacht en vachtverzorging

De ragdoll heeft een zijdezachte, halflange vacht. De haren rondom de nek (de kraag) en rondom de billen (de broek) zijn iets langer dan de beharing op de rest van het lichaam.

2 keer per jaar verwisseld de ragdoll van vacht door middel van de rui. Uiteraard is de wintervacht van de ragdoll dikker dan de zomervacht. Er zijn ragdolls die in de zomer hun kraag geheel of gedeeltelijk verliezen. Geen zorgen, het komt allemaal weer terug.

Omdat de ragdoll geen ondervacht heeft, zal de vacht niet tot nauwelijks klitten. Het onderhoud van de vacht is dan ook zeer makkelijk: een keer per week borstelen of kammen is voldoende. Dit kan tijdens de rui met een keer extra per week uitgebreid worden om de natuur een handje te helpen.  Ragdolls hoeven in principe niet gewassen te worden.

 

Karakter

De ragdoll is een vriendelijke en zachtmoedige kat met een gemiddeld temperament. Ragdolls zijn nieuwsgierig en speels en willen er graag bij horen. Het zijn echte allemansvriendjes. Een ragdoll zal niet snel agressief reageren, eerder onverschrokken en vol zelfvertrouwen. Juist vanwege hun zachte karakter is het niet verstandig een ragdoll vrij buiten te laten lopen. Ze zien geen gevaar en vinden iedereen leuk en interessant. Een ragdoll is zo meegenomen!

Een ragdoll is het liefste de hele dag in de nabijheid van zijn of haar personeel. Tijdens het koken zitten ze achter je hakken, tijdens het lezen van de krant liggen ze bij voorkeur op dat stuk dat je aan het lezen bent. Moet je naar het toilet….. Nou, vul zelf maar in.

Lang heeft het verhaal de rondte gedaan dat ragdolls geen pijn voelen. Dit is echter een broodje aap verhaal. Ragdolls voelen wel degelijk pijn, net als ieder ander dier. Ze zullen hier alleen niet snel op reageren vanwege hun karakter.

 

Mink en sepia ragdolls

Deze nemen een aparte plaats in binnen het ras. De bouw, karakter, aftekeningen en kleur zijn gelijk aan die van de point ragdoll. Het verschil zit hem in de tint van de kleur. Een mink ragdoll heeft een donkerdere lichaamskleur dan een point ragdoll. Het kleurverschil tussen de points en de rest van het lichaam is kleiner. Ook de oogkleur is enigszins afwijkend. De mink ragdoll heeft bij voorkeur  aqua kleurige ogen. Bij de sepia ragdoll is het kleurverschil tussen de points en de rest van het lichaam nog kleiner. Een sepia ragdoll kan effen lijken door het kleine verschil in kleurtint tussen het lichaam en de points maar is dit niet. De oogkleur van een sepia varieert van groen tot geel.

Als een mink ragdoll gekruist wordt met een point ragdoll zal 50% van de kitten die uit deze combinatie geboren worden mink zijn. Wordt een point ragdoll met een sepia ragdoll verpaart, zijn alle kittens mink. Onderstaand schema geeft weer hoe de kansen op een mink of sepia ragdoll zijn.

  

Kater X poes

point

mink

sepia

point

Alle kittens zijn point

50% van de kittens zijn point, 50% van de kittens zijn mink

Alle kittens zijn mink

mink

50% van de kittens zijn point, 50% van de kittens zijn mink

25% van de kittens zijn point, 25% van de kittens zijn sepia, 50% van de kittens zijn mink

50% van de kittens is mink, 50% van de kittens is sepia

sepia

Alle kittens zijn mink

50% van de kittens is mink, 50% van de kittens is sepia

Alle kittens zijn sepia

 

De mink en sepia ragdoll zijn door de Federatie van Nederlandse Kattenverenigingen voorlopig erkent als variëteit binnen het ras. Dit wil zeggen dat ze nog geen titels kunnen halen. Er wordt echter hard gewerkt aan de definitieve erkenning zodat ze volwaardig mee kunnen draaien op shows.

De mink en sepia ragdoll zijn al vanaf het begin in het ras aanwezig geweest maar een beetje in de vergetelheid geraakt. Dit is dan ook de reden dat ze nog vrij zeldzaam zijn.

 

 

Kortom: de ragdoll is een kat om van te houden. Een waarschuwing is echter wel op zijn plaats, ze zijn verslavend…….